| Geschiedenis Sheaffer | Legacy II | Balance | Intrique | Prelude | Javaline |
| LE | 1996 W.A. Sheaffer Commemorative | 1997 Balance |

| Link naar website Sheaffer |

     

Op de Franfurter Messe aan het begin van het jaar 2000, werd de Sheaffer Intrique gepresenteerd. Deze Intrique moet voor Sheaffer een nieuwe start zijn, weliswaar geschoeid op oude leest. Na het verdwijnen van de Nostalgia, Connaisseur, Crest, Fashion en de bekende Targa modellen, heeft het merk ondanks introductie van modellen als de Legacy I en later II, de Prelude en de Balance toch wel wat in moeten leveren, zeker wanneer men beseft dat Sheaffer ooit tot de vier "groten der aarde" behoorde in vulpenlandÖ

De nieuwe Intrique doet qua (dop)vorm wellicht het meest denken aan de oudere Sheaffer modellen uit het begin van de jaren zeventig zoals de "Stylist 404" maar ook de "Imperial". De nieuwe "Intrique" onderscheid zich wellicht het meest door de typerende belijning op de houder, die fraai aansluit op de schuine doprand. Deze zijn gecreŽerd in samenwerking met Alexander Benn van de "Modus Product Design Studio" in Stuttgart. Behouden is de karakteristiek ingelegde penpunt, het meest bekende beeldmerk van Sheaffer. Wel is de penpunt iets anders vormgegeven, met rondere vormen.

Het vullen van de pen gebeurt als volgt: wanneer de achterdop wordt losgeschroefd verschijnt er een soort slede. In deze slede kan of een patroon worden geplaatst of een speciale converter. Met het naar binnen schuiven van deze slede en het vastschroeven van de achterkop, wordt dan de patroon gecentreerd doorboord. Met het gebruik van een converter, vallen bij het dichtschroeven, de tandjes die zich aan de achterzijde van de converter bevinden, in de tandjes aan de binnenzijde van de achterknop. Van deze achterdop kan het uiteinde ook weer een klein stukje worden uitgetrokken. Door hieraan te draaien kan men de converter bedienen als ware het een pen met een vaste zuiger.

De nieuwe Intrique zal eerst uit komen als limited edition in twee uitvoeringen; een volledig vergulde versie en een pen met een gehele palladium mantel. Beide zijn deels gesatineerd en deels hoog gepolijst afgewerkt, ter ondersteuning van het ontwerp. Elke pen is natuurlijk voorzien van een passende geschenkverpakking. Van elke uitvoering zullen er wereldwijd 350 stuks verschijnen. In de Benelux zullen er van elk 20 stuks beschikbaar zijn, prijs circa € 679,-

klik voor een grotere weergave ca 107kbDaarnaast werd op dezelfde beurs (Frankfurt 2000) een zeer bijzondere Intrique getoond, een unicaat er is er maar een van. De pen werd vormgegeven door juwelier ontwerper Jon Lim Soon Kian uit Singapore. Deze Jon Lim, geboren in 1958 in China, bekwaamde zich na zijn opleiding in Singapore, verder in ItaliŽ. Sinds 1992 werk hij als freelance juwelenontwerper en edelsmid. Talloze juweeltjes zijn er inmiddels van zijn hand verschenen, een is er zeker het vermelden waard, namelijk de uitverkiezing om de Tiara voor de Prinses van Brunei te vervaardigen.
Maar liefst 300 uur bestede hij aan het ontwerp en het zetten van de vele stenen in deze speciale Intrique. Zo wordt de pen gesierd met negenenzeventig Zuid-Afrikaanse diamanten, 16 cabochon geslepen, Japanse parels en twee blauwe Kasjmir saffieren van 0,53 en van 1,39 karaat. De bedoeling is dat deze unieke vulpen via internet zal worden geveild, de opbrengsten zullen naar een goed doel gaan.

Verder zijn er natuurlijk ook "gewone" collectie modellen beschikbaar, in maar liefst zes verschillende afwerkingen. De belijning op de houder zorgt ervoor dat de pen stijlvol van twee soorten finishes kan worden voorzien. Er zij uitvoeringen in mat- chroom met een blauw motief op de houder en mat 23 kt. verguld met zwart. Verder zijn er nog modellen in glansend blauw in combinatie met mat blauw en deze combinaties zijn er ook in idem zwart, mat chroom met aubergine en tenslotte glansend chroom met "gunmatal". Aardig om te vermelden is dat de eerstgenoemde uitvoering (chroom met blauw), te zien was in de handen van de deelnemers van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, gehouden in december 2000. Sheaffer fungeerde hier indertijd als sponsor.

Naast de vulpen is er bij elk model ook een passende ballpoint, vulpotlood en rollerpen beschikbaar. Een kleine nouveautť bij het rollermodel is dat de vulling letterlijk verend is "opgehangen". De spanning kan men variŽren, waardoor het "schrijfgevoel" optimaal is aan te passen aan de schrijfstijl van de gebruiker. Deze Intrique zal zeer beslist een welkome aanvulling vormen op het huidige Sheaffer assortiment.

 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 12-03-2011
Alle teksten en foto's Copyright © 2001-2011 Paul Rutte - alle rechten voorbehouden -