| Geschiedenis Wahl-Eversharp Skyline | de ontwerper: Henri Dryfuss |
| LE | Skyline Army |

 

Wahl-Eversharp verschilt in oorsprong van andere grote merken.Deze werden vaak opgericht door één man die zowel de bedenker als de fabrikant was (L.E. Waterman, G. Parker, W. Sheaffer en vele anderen). Wahl-Eversharp echter is voor de tweede wereldoorlog ontstaan uit een samenwerkingsverband van verschillende Amerikaanse ondernemingen. De Amerikanen waren destijds marktleider voor de fabricage van vulpenhouders. Er was een voortdurende competitie gaande tussen "de grote vier", Parker, Sheaffer, Waterman en Wahl-Eversharp,om de eerste plaats te veroveren. Talrijke patenten en technische vernieuwingen werden vastgelegd. De Wahl-Eversharp behoort zonder twijfel tot de mooiste en beste vulpenhouders ooit geproduceerd. Ook heden ten dage is het merk nog hoog gewaardeerd door verzamelaars en liefhebbers. Vanaf de jaren '20 werden fabrikanten, onder invloed van ontwerpers als Henry Dreyfuss, zich ervan bewust dat alledaagse gebruiksinstrumenten niet alleen functioneel moesten zijn maar dat ook het esthetisch aspect een steeds grotere rol ging spelen.

Met dit in gedachte werd in 1940 de SKYLINE gecreëerd. De pen werd indertijd gezien als een van de meest revolutionaire pennen ooit geproduceerd. Dit was natuurlijk voornamelijk te danken aan het bijzondere design. Maar ook in technisch opzicht bleek de pen prima te zijn ontworpen. De pen bewees lekvrij te functioneren op grote hoogten. Hierdoor werd de SKYLINE uitverkoren door de Amerikaanse luchtmacht en aan de piloten ter beschikking gesteld.

Commercieel gezien nam Wahl-Eversharp een enorm risico. De ontwikkeling van de SKYLINE kostte de Amerikaanse onderneming maar liefst 237.000 dollar. Maar vanaf de introductie van de pen in het voorjaar van 1941, bleek de SKYLINE een overweldigend succes, hetgeen mede te danken was aan een intensieve radioreclamecampagne die de bekendheid en populariteit van de SKYLINE in hoge mate versterkten. Ondanks het feit dat we leven in een eeuw van standaardisatie is er besloten de SKYLINE opnieuw te introduceren, nagenoeg identiek aan het origineel.

  • De barrel van de huidige SKYLINE vulpenhouder wordt vervaardigd uit een hoogwaardig hars, om vervolgens zorgvuldig geschuurd en met de hand gepolijst te worden.
  • De dopring is gepolijst en vervolgens verguld, althans bij de "custom" uitvoering. De ring is zodanig op de dop geplaatst dat hij onverplaatsbaar is en niet boven het dopoppervlak uitsteekt.
  • De clip van de SKYLINE is vervaardigd uit beryllium-brons, fijn gegraveerd met het Wahl-Eversharp logo. Een stalen beugel zorgt voor de noodzakelijke elasticiteit. De clip is verder voorzien van een speciale beschermende laklaag.
  • De metalen doppen van de SKYLINE in zilveren of vergulde uitvoering, worden zorgvuldig gepolijst en van een fijn guilloché of motief voorzien. Totaal afwijkend is dat de lijn gravure rond de dop loopt en niet in de lengte richting zoals bij nagenoeg alle andere fabrikanten het geval is. De zilveren uitvoering is van een laagje rhodium voorzien om aanslag te voorkomen.
  • Er is gekozen voor een soepele 18 krt. penpunt, voorzien van rhodium accenten, gegraveerd met neoklassieke arabesken. De penpunt is verkrijgbaar in fijn, medium en breed.

Voor de echte liefhebbers is er een limited edition verschenen, vervaardigd uit het aluminium van een voormalig jager van de Amerikaanse luchtmacht: de "SKYLINE ARMY". Deze pen zal vergezeld gaan van een natuurgetrouw model van dit vliegtuig, ook in aluminium uitgevoerd natuurlijk.

Prijs SKYLINE € 200,- (geheel uitverkocht)

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 12-03-2011
Alle teksten en foto's Copyright © 2001-2011 Paul Rutte - alle rechten voorbehouden -